bruixesdavui

This WordPress.com site is the bee's knees

“No ens descomptem” Article de Bel Olid sobre la presència de dones al mitjans de comunicació

Deixa un comentari


El Punt-Avui ensenya una portada impactant plena de fotos de gent que opina sobre la “nova” consulta i, via Twitter, Montserrat Palau fa notar al vicedirector del diari que, de les 28 persones de la portada, només tres són dones. Al setembre va haver-hi una conversa semblant sobre els equips a les ràdios, en què la majoria de programes són liderats per homes. Podria seguir tot el dia: periodistes que signen articles als diaris, tertulians diversos, convidats, entrevistats… Però ja m’enteneu.

Ens sembla normal, perquè ho hem vist tota la vida. Ens sembla tan normal que cal que surti la feminista de torn (femení genèric, però ja m’enteneu) a dir “ei, on són les dones?”. I llavors algú respon “és casualitat, buscàvem un expert i ha sortit aquest”. O “és un gran periodista”. O “no podem contractar algú només perquè és una dona”. O “hem mirat de convidar dones, però ens diuen que no”. Afortunadament, Carles Ribera va acceptar el comentari sense excuses barates i cal suposar que mirarà d’actuar en conseqüència.

A risc de fer-me pesada, desmuntaré breument els tres primers arguments, tot i que ja aviso que en realitat m’interessa el darrer i, si ja us sabeu la cançó, podeu passar directament al següent paràgraf. 1) Les casualitats no existeixen, i si busques un expert és fàcil que et sonin noms d’homes, perquè són els homes els qui solen aparèixer a tot arreu. N’hi ha prou de buscar una mica més, de dedicar-hi tres minuts en comptes de dos. 2) Sí, evidentment que hi ha homes que són grans professionals i no cal fer-los tots fora. Però també hi ha dones que són grans professionals i no les veiem per enlloc, o no les veiem en les proporcions que seria raonable esperar si fem un cop d’ull als estudiants de les universitats, per exemple, en què a carreres com periodisme hi ha moltes més dones que homes (i això és així des de fa prou anys com perquè ja n’hi hagi amb experiència). 3) No podem deixar de contractar algú només perquè és una dona. M’explico, oi?

Seguir llegint

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s