bruixesdavui

This WordPress.com site is the bee's knees

Dones i mercat de treball: nous processos d’acumulació capitalista

Deixa un comentari

L’èmfasi amb el qual hom es refereix a un dels efectes més devastadors de la crisi, l’atur, cal inscriure’s també dins d’una òptica feminista. Amb les recents dades aportades des de l’EPA, podem veure com les dones són el sector més colpejat per la destrucció de llocs de treball fixes i la creació massiva de feines amb una alta precarietat; element que augura una nova organització del treball amb una fisura enorme entre homes i dones.

Això ho veiem com en el conjunt de llocs de treball que s’han creat al llarg d’aquest any, tan sols un 29% ha estat per dones, principalment degut a què s’ha realitzar en el sector privat, mentre en el públic, s’han continuat destruint llocs de treball, ocupats majoritàriament per dones. Un cop més, i com ja porta temps afirmant-se, les retallades i les mesures d’austeritat tenen un biaix netament sexista que, complementat amb el seguit de polítiques de control del propi cos, volen relegar la dona a la llar, controlada per les institucions patriarcals de la família i l’Església i l’Estat.

Ho podem veure netament en la següent notícia, en la qual l’Audiència Nacional no té pas cap tremolor de pols per tirar endavant un ERE que acomiada no menys que 285 dones, un 70% de la plantilla afectada.

Un cop més hem de denunciar des d’una perspectiva feminista, des del marc teòric que ens proposa el marxisme, com el Capital es refunda engegant processos d’acumulació cíclics que tendeixen en aprofundir i aguditzar les desigualtats sobre les quals sustenta les seves formes d’explotació.

Des dels moviments socials, no ens podem quedar passives davant aquestes agressions. La nostra actuació i propostes emancipadores han de ser globals i han d’aprofundir de forma radical en tot l’entramat de dominacions sobre les quals es basteix el capitalisme. Tan sols així aconseguirem esdevenir un poble realment lliure!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s